Hopp til innholdet

Velkommen til Subbeli

Hanen
Subbeli

Fossane gard er en norsk økoturisme bedrift. Kva betyr det?

Økoturisme er en form for turisme der målet er at det ikke skal bli noen negativ påvirkning på naturen eller kulturen. Dette er økoturismen sine klar og tydelige prinsipper som vi etterstreber.
 • Fossane gard etterstreber en mest mulig bærekraftig drift, som balanserer økologiske, kulturelle, sosiale og økonomiske hensyn.
 • Fossane gard ønsker å bidra positivt i lokalsamfunnet, foretrekker å benytte lokale tjenester og råvarer, jobber for økt samarbeid og utviser et generelt samfunnsansvar.</li><li>Fossane gard tar vare på sine (nokon av dei er verneverdige) bygg og har stedstilpasning, lokal byggeskikk og særpreg som et generelt mål i valg av materialer og løsninger.
 • Fossane gard stiller høye krav til vertskap og guider. Formidling og læring er en sentral del av produktet vårt.
 • Fossane gard tilbyr minneverdige opplevelser og skaper møteplasser som gir samarbeidspartnere og gjester innsikt i lokalkultur, -samfunn og miljø.
 • Kjære gjest

  Velkommen til Fossane Gard.
  Vi er glad for at du har valgt Subbeli for overnatting. Vi ønsker deg hjertelig velkommen til denne flotte plassen.
  Her kan du virkelig nyte roen, naturen, og de fine omgivelsene frå stølen vår Subbeli. Du har booka deg inn på stølen for overnatting eller for eit dagsbesøk frå en av våre sjarmfulle utleigehus på Fossane gard.
  Vi har samlet ein del praktisk informasjon du trenger dersom du overnatter på Subbeli.
  Vi, Janneke og Martijn, er veldig begeistra for denne plassen og vi håper at du også blir det.
  Du kan altid ta kontakt med oss på (+47) 91 11 29 73. Via tlf, Whats app, Messenger eller SMS. Vi skal svare deg så raskt som mulig.
  Vi ønsker deg fine dager her hos oss på Fossane gard!
  Med vennlig hilsen
  Janneke og Martijn

  Om oss

   

  Vi, Janneke Wijgergangs og Martijn Bellemakers, flytta frå Nederland til Noreg i 2006. Vi hadde med oss døtrene våre Juul (9 år) og Noor (6 år). Vi starta eventyret vårt i Norge på Vikane Hyttetun, ein fantastisk fine plass i Suldalsosen. Vi dreiv denne plassen i 2 år. Martijn fekk seg jobb som lærar på Sauda VGS, Janneke var innom forskjellige jobbar men jobba litt på Fargeriet kafe og som daglig leirar i Folkeakademiet Rogaland. Vi budde i Suldalsosen i 4 år før vi flyttet til Sand i Suldal kommune. Janneke fekk seg jobb på Ryfylkemuseet, døtrene gjekk på skule på Sand og i Sauda. Her budde vi i 10 år. Men drømmen om å drive med utleigehytter kom tilbake.

  Første mai 2020 flytta vi, etter 14 år, frå Suldal. Drømmeplassen låg i Hjelmeland og vi flyttet til Fossane, etter at vi overtok garden frå Sven Egil og Kari Sørensen.

  Det er Janneke som jobber med utleige av dei tre gamle gardshus på garden, og av stølen Subbeli. Det er Janneke som er bonden og tar seg av sauene på garden.. Etter at ho tok en master i biologi, jobba hun med mye forskjellig: forskning, turisme, kulturbransjen, og Ryfylkemuseet. For tida fokuserer ho heilt på Fossane gard. Janneke er vokst opp på ein gard med melkekyr i Nederland.

  Martijn er kraftverksjef på Fossane. Martijn sørger for at garden og utleiehyttene forsynes med fornybar strøm frå kraftverket vårt. Han følger nøye med på vannstanden i elva. Martijn har ein doktorgrad i biologi og underviser på nettskolen og på VGS. Han jobber delvis frå heimekontoret, men du kan også finne han bak gressklyperen eller ein plass rundt huset med redskapskista i hendene. Finner du han ikkje så ligg han nok på knærne for å utforske ein plante som han nettopp har funnet.

  Litt informasjon

  Her finner du litt informasjon om praktiske ting som er greit å vite når du bur på Subbeli. Les gjerne gjennom dette for å bli litt kjent med mulighetene og våre husregler.

  Beliggenhet

  Vi anbefaler deg å laste ned appen UT. Dette er ein gratis app og i denne appen ser du kor du er i terrenget. Eit godt hjelpemiddel for turen til Subbeli i og med at dette ikkje er ein merka tur.

  Fra Fossane gard kan du gå til Subbeli. Du følger veien oppover mot Fundingsland. Ved Hundabergbruene går du over dei to trebruene. Har du kommet over bruene som skal du over den siste delen av elva. Om det har vært mye regn i det siste så må du vasse over her. Fortsett stien oppover til høyre for elva/bekken som renner nedover. Følg denne stien i ca 45 min fram til Subbeli.

  For å gå tilbake kan du følge same stien tilbake, men du kan også ta ein rundtur. I så fall fortsetter du i den retningen du kom fra. Etter 15 min ligger det eit tre over stien. Du går over treet og så går du ned til elven for å krysse den. På andre siden av elva forsetter du stien, den er litt uklart i starten, men om du held deg til høyre over elva så finner du fram til den. Det er ein umerka sti, men sjå litt etter steinmenn så finner du fram.

  Etterhvert kjem du til den gamle sauestien som går nedover, ein steinete sti (der er også ein traktorvei til venstre frå stien, men den er bratt nedover med mange lause stein og derfor ikkje godt å gå på). Følg stien til du kjem til ein traktorvei, der du held deg til høyre. Følg den veien til du kjem til Fossane gard igjen.

   

  Strøm, ved og vatn

  Strøm
  Der er ikkje strøm på Subbeli.
  Lys
  Der er litt stearinlys som må brukes veldig forsiktig. Aldri forlat stølen med brennende stearinlys. 
  Gjerne ta med deg lommelykt. 
  Oppvarming
  For oppvarming fyres med ved i vedovnen. Vi hogger ved for å ha ved til oppvarming. Vær litt forsiktig med å bruke veden slik at nestemann også har. Der er øks for å kappe til opptenningsved. Takk for at du ikkje bruker veden for å lage bål ute. Vil du lage bål ute så kan du gjera det med ved som du har samla rundomkring utforbi. Husk: om der er bålforbud på grunn av at det er tørt så kan du ikkje lage bål. Brannfaren er stor i såfall.
  Matlaging
  Der er ein enkel gasskomfyr som du kan bruke til å lage mat på. Om du fyrer i ovnen kan du også bruke vedovnen til å koke vatn og sånn. Husk å ta ut gassflaske når du er ferdig med å lage mat.
  Kjøkkenet er fullt utstyrt, der er tallerkener, bestikk og gryter. 
  Vann
  Der er ikkje innlagt vatn på Subbeli, men rett utforbi stølen er der ein bekk. Der kan du hente vatn. Dette vatnet kan du bruke i matlaging og det kan drikkes dersom der er nok vassføring og dersom der er ingen sauer i nærheten. Ellers er det best å koke vannet før du drikker det, for sikkerhetsskyld. Gjerne sett kjelen på vedovnen for å bruke varmen fra ovnen også.

  Do

  Der en utedo på Subbeli, du ser han ikkje med ein gang, men han ligger litt bak og til høyre frå stølen.

  Avfall

   

  Vi setter stor pris på om du tar med deg ned igjen alt du tok med deg opp.
  Og det er fint om du ikkje etterlater deg nokon spor. Dette gjelder også matavfall. Matavfall er organisk og bryter ned, men det ser ikkje fint ut for neste man som kjem til Subbeli. 
  Tusen takk for hjelpen her..

  Nøkkel

  Nøkkelen kan hentes på Fossane gard, Fundingslandsvegen 105, 4130 Hjelmeland, etter avtalen med Janneke (tlf 91112973).
  Du kan parkera bilen din på Fossane gard og derifrå går du ca 1 time til Subbeli.

  Utvask

   

  Gjerne sørg for at det er reint og fint når du forlater stølen igjen.
  Vask opp med kokt vatn og Zalo.
  Kost gulvet og rist ut teppene
  Vask ut etter deg (bord og kjøkkenbenken)
   Legg dyner og puter tilbake slik du fant dem 
  Lukk døren inne godt for å unngå at musene kjem seg inn.

  Tømm bøtte for vannet. Det skal ikkje stå noko vatn inne i stølen.
  Ta med brukte kluter, og lever dei på Fossane gard til vask.

  Om noko knuses/ødelegges/eller noko som ikkje er som det skal være, gi gjerne beskjed til oss! Vi vil gjerne høyre frå deg.

  Nødnummere

  • –  Hjelmeland Legekontor: (+47) 51 51 71 00 Prestagarden 13, 4130 Hjelmeland

  • –  Tannlegekontor: (+47) 51 75 03 57

  • – Janneke Wijgergang (+47) 91 11 29 73

  Til slutt

  Følg oss
  Facebook @fossane gard

  Instragram: fossane_gard
  Har du hatt det fint hos oss på Fossane, setter vi pris på om du vil dela det med andre.

  Om nokon skurrer seg kom gjerne med tilbakemeldingar direkte til oss. Slik at vi kan forbedre oss mens du er her og for dei gjestene som kjem etter deg.

  Om du vil dele litt av dine opplevelser i den digitale verden så setter vi pris om du tagger oss eller om du gir oss ein anmeldelse.
  Du finner oss på desse plattformene:

  • Google
  • Booking.com
  • Tripadvisor
  • Instagram: #fossane_gard
  • Facebook: @fossanegard

  Translate »